Waarden
Naast dat restaurant de Parel fantasie en gastronomisch vakmanschap hoog in het vaandel heeft staan hecht de Parel ook waarde aan duurzaamheid en economische transparantie.
Duurzaamheid
Voor het realiseren van de Parel maak ik gebruik van allerlei spullen die al een verhaal in zich hebben; de borden en het bestek komen uit een oud klooster, de tafel stond vroeger in de tuin en het tafelkleed was vroeger nog een gordijn. Wanneer de Parel een nieuwe staafmixer, stoelen of iets anders nodig heeft maak ik altijd eerst gebruik van Marktplaats, de kringloopwinkel en mijn eigen netwerk om iets te vinden. Slechts enkele spullen zijn nieuw gekocht (bijvoorbeeld de oven) wanneer de kringloopwinkel of Marktplaats mij geen passend zoekresultaat gaf.
Daarbij heeft de Parel een enorme voorliefde voor groenten. Groenten zijn ondergewaardeerd in de culinaire wereld; er kan zoveel meer met groenten op het menu dan op dit moment gedaan wordt. Groenten zijn naast culinair heel bijzonder ook een stuk minder belastend voor de wereld dan dierlijke producten, mede daarom werkt de Parel heel graag met de mooiste biologische groenten van het seizoen.
Econonische transparantie
Persoonlijk heb ik een enorme hekel eraan dat je nooit weet (in een restaurant) of je nou een ridicuul bedrag betaalt of dat er slechts een geringe marge bestaat bovenop de kostprijs. Ik zou een voorstander zijn van een wettelijk verplichte verklaring van de rekening bij ondernemingen. Natuurlijk moeten ondernemers winst kunnen maken, maar transparantie hierover zou fijn zijn. Betaal ik nou €0,50 marge over mijn frietjes of €4? En wie komt deze winst toe, een hardwerkende afwasser van het restaurant of een verre eigenaar die op vakantie is in Curaçao?
De kostprijs (per persoon) per diner in de Parel is momenteel ongeveer €10. Ik vraag gasten om (per persoon) €17,50 bij te dragen aan restaurant de Parel. Met deze marge kan ik nieuwe investeringen doen, oude investeringen terugverdienen en zelf nieuwe inspiratie opdoen door bijzondere restaurants in Tilburg en daarbuiten te bezoeken.
De chef wilt dineren in de Parel voor iedereen toegankelijk houden; ik vind het ontzettend leuk om mensen deel te maken van mijn project. Ik wil vooral iedereen uitnodigen om te komen eten in de Parel, ontdek mijn creaties en denk mee in hoe ik deze fantasie verder kan versterken. Om dineren toegankelijk te houden vraag ik een beperkte prijs van €17,50. Gasten die meer waardering hebben voor het diner kunnen bijdragen door een donatie te doen of een cadeau te geven van de wensenlijst van de Parel, deze wensenlijst vindt u onder het inschrijven van de gastenlijst.
Om écht economisch transparant te zijn deelt de Parel hier de volledige boekhouding!